torstai 4. huhtikuuta 2013

Pähkinöitä kiitos!

Monet ajattelevat siirtyvänsä "terveelliseen ruokavalioon" ja karsivat ruokavaliostaan pois kaiken rasvan ja vaihtavat käyttämänsä tuotteet "kevyt-tuotteiksi". Kaiken rasvan karttamisessa on kuitenkin vaarana se, että karsii ruokavaliostasi pois myös ne hyödylliset ja hyvät rasvat.

Hyviä, pehmeitä rasvojahan tarvitaan moneen elimistön toimintaan ja niiden puutteella voi olla epäedullinen vaikutus mm verenpaineeseen sekä sydämen, verisuoniston ja jopa aivojen toimintaan. Usein myös kolesterolit kääntyvät nousuun ja haitallisia vaikutuksia saattaa olla myös verensokeriarvoihin. Kovan rasvan vähentäminen ja samanaikaisesti pehmeiden rasvojen lisääminen parantaa lähes aina veren kolesteroliarvoja. Älä siis suinkaan lopeta kaiken rasvan syöntiä, vaan tee järkevämpiä valintoja sen suhteen mitä suuhusi pistät.

Pehmeiden rasvojen saantia voi helposti lisätä syömällä pähkinöitä ja siemeniä. Pähkinöitä vältetään usein niiden korkean energiapitoisuuden vuoksi ja tottahan se on, että niissä piisaa energiaa. Niissä on kuitenkin myös runsaasti tärkeitä suojaravinteita ja paljon hyvälaatuista rasvaa. Tutkimusten mukaan suurin osa pähkinöitä säännöllisesti syövistä ihmisistä on normaalipainoisia. Huom! Pussi pähkinöitä päivässä muun ruuna lisäksi nostaa varmasti painosi nousuun, mutta ruokalusikallinen pähkinöitä päivittäisen keksin sijaan tekee varmasti hyvää : )

Pähkinät ja siemenet ovat oiva lisä vaikka salaatteihin, jogurtin joukkoon tai sellaisenaan pieneksi välipalaksi iltapäiväteen- tai kahvin seuraksi. Suosi ja vaihtele eri laatuja, cashew-pähkinöitä, parapähkinöitä, pekaanipähkinöitä, kurpitsan siemeniä, seesamin siemeniä, auringonkukan siemeniä....

Päivän pähkinät :)2 kommenttia:

 1. Osaatko sanoa mitkä pähkinät ovat erityisen terveellisiä, onko lajikkeissa paljon eroja? Pähkinät ovat mun suurinta herkkuja, syön niitä just välipalana ihan sellaisenaan tai viilin kanssa ja lisäksi paahdan niitä siementen ohella salaatteihin. Kuumennus tai paahtaminen ei varmaankaan kadota mihinkään hyviä terveysvaikutuksia?? T. Satu

  VastaaPoista
 2. Moi,
  pähkinöiden kanssa olisin tosi maltillinen maapähkinöiden kanssa. Niissä esiintyy ajoittain alfatoksiini-nimistä yhdistettä, joka on maksalle haitallinen aine. Ne eivät siis ole terveyden kannalta parhaita mahdollisia. Sen sijaan pähkinöistä parhaimpana rasvojen laadun kannalta pidetään saksanpähkinää. Cashew taas pitää sisällään erityisen paljon magnesiumia. Itse pyrin syömään eri laatuja sekaisin.

  Kuumentamisen vaikutuksista en osaa sanoa, tykkään itsekin paahtaa joskus siemeniä salaatin joukkoon :) Pähkinät ja siemenet pitävät sisällään monityydyttymättömiä rasvahappoja ja hapettuvat herkästi, joten avattua pähkinäpussia kannattaa säilyttää jääkaapissa ja syödä ne muutaman viikon sisällä etteivät härskiinny.

  Mä tykkään muuten laittaa saksanpähkinöitä myös kaurapuuron joukkoon, siihen lisäksi vielä banaanin viipaleita ja vähän hunajaa jos kaipaa makeutta, on aika hyvää ; )

  VastaaPoista