perjantai 12. huhtikuuta 2013

Nieriää ja sitruunaperunoita


Kalaruuat on mun lemppareita ja kesäaikaan syödään erilaisia kaloja monta kertaa viikossa. Kesällä on jotenkin vaivattomampaa lähteä torille kalan hakuun heti aamusta. Talvisin en välttämättä ehdi hakea tuoretta kalaa ihan niin usein kun haluaisin ja tuoreus on kyllä ihan ehdoton juttu kalan kanssa. Vakuumipakatut ”tuoreet” kalat tuovat eltaantuneen hajun nenään kun niitä vilkaiseekin. Olen jo aiemminkin maininnut myös kalan terveysvaikutuksista ( omega kolmoset postaus) , kalasta saatava pehmeä rasva sisältää välttämättömiä rasvahappoja, joita ihmisen elimistö ei kykene itse valmistamaan sekä rasvaliukoisia vitamiineja. Pehmeä rasva voi pienentää veren kokonais- ja LDL- kolesterolipitoisuutta ja parantaa HDL/LDL- kolesterolisuhdetta. Kala-aterioita suositellaan nautittavan 2-3 kertaa viikossa.

Nyt valmistettiin päivälliseksi nieriää ja sitruunaperunasurvosta.
Tarvitset:
Noin 500g nieriää
Muutama sitruuna
Tuoreita lempiyrttejäsi, esimerkiksi oreganoa, timjamia ja basilikaa
Sitruunapippuria
Merisuolaa

Perunoita ( syöjämäärän mukaan)
Luomu Kevytmaitoa
Nokare voita
½ sitruunan mehu

Lämmitä uuni 180 asteiseksi ja kuori ja keitä perunat. ( Huom! Ajoita perunoiden keitto niin, että saat perunasurvoksen valmiiksi samoihin aikoihin kun kala on kypsää. Kala kypsyy koosta riippuen 10-25 minuutissa.)

Purista kalafileen päälle 1 sitruunan mehu, ripota päälle vähän merisuolaa ja sitruunapippuria. Laita kala uuniin. Ennen kun otat kalan uusita valmista perunasurvos niin, että murskaa perunat rouheasti haarukan avulla survokseksi. Kaada joukkoon noin 1-1,5dl lämmitettyä kevytmaitoa ja nokare voita. Purista joukkoon puolen sitruunan mehu. Sekoita massa tasaiseksi sörsseliksi. Tarjoa kala ja perunat vihreän salaatin ja sitruunan lohkojen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti