keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Lasi Viiniä ja Viinirypäleitä


Perjantai-iltaan ja viikonloppuihin liittyy monilla usein lasi hyvää viiniä, maistuvaa ruokaa ja musiikkia tunnelmaa luomaan. Ehkäpä lajitelma juustoja ja niiden kera viinirypäleitä. Good news, punaviinistä ja viinirypäleistä voi olla terveydellekin hyötyä!

Punaviinistä puhutaan usein ”terveysjuomana” koska sen tiedetään sisältävän flavonoideja ja pienen määrän punaviiniä on todettu vaikuttavan hyödyllisesti sydämen verenkiertoon. Kunhan vaan määrä pysyy sopivan pienenä. Herkullinen ja punaviiniäkin parempi antioksidanttien ja flavonoidien lähde ovat viinirypäleet- erityisesti tummat rypäleet. Ne pitävät sisällään monia fenoliyhdisteitä, kuten resveratrolia, josta uskotaan olevan hyötyä sydän- ja verisuonisairauksien sekä syövän ehkäisyssä. Rypäleiden kuoret sisältävät usein isot määrät torjunta-aineita, joten huolellinen huuhtelu on tärkeää. Itse suosin luomua jos vaan mahdollista myös rypäleiden kanssa.  Runsaasti resveratrolia sisältävät myös puolukat. Tämän lisäksi niissä on myös paljon sydänystävällistä kversetiiniä, minkä sanotaan olevan oikea sydänterveyden edistäjä. Puolukan ongelma omalla kohdalla vaan on sen kirpeä ja karvas maku, minkä takia lisäisin niihin luvattoman paljon sokeria. 

Terveydelle on hyväksi monipuolinen ja terveellinen, runsaasti vihanneksia ja kasviksia sisältävä ruokavalio. Jos valmistat ruokasi itse, jätät turhan sokerin ja vaaleat vehnät pois, muistat syödä hyviä rasvoja ja erilaisia kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja, on ruokavaliosi jo aika hyvällä mallillaan.  On kuitenkin kiva tietää, millaisia vaikutuksia yksittäisilläkin ruoka-aineilla tai juomilla voi terveydelle olla.

Viinirypäleitä ja miksei puolukoitakin voi helposti yhdistellä vaikka erilaisiin salaatteihin ja vaikkapa luonnon jogurtin kanssa. Viinirypäleet maistuvat välipalana ihan sellaisenaankin. Hyvä ystäväni pitää aina pakastimessaan viinirypäleitä ja imeskelee makean himon iskiessä niitä, ei hullumpaa!

 
Nyt iltapalaksi viinirypäleitä, viinilasillinen säästetään viikonlopulle ; )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti