tiistai 16. lokakuuta 2012

Flunssa- coctail


Karhea kurkku, tukkoinen nenä ja raskas pää….inhottava inhottava flunssa! Itse olen säästynyt flunssalta onnekseni tosi pitkään, mutta ulkona liikkuessa yksi jo toinenkin vastaantulija pärskii ikävän oloisesti. Flunssa-aalto tuntuu iskevän tasaiseen tahtiin joka syksy ja kevät ja saa tukalan olon monelle sitä potevalle. Haluan uskoa, että olen itse välttynyt pöpöiltä ainakin osittain oman ”flunssa-coctailini” ansiosta. 

Olen jo aiemminkin maininnut, että otan säännöllisesti päivittäin monivitamiinitabletin sekä omega-3-rasvahappotabletin. Tämän lisäksi pyrin syömään terveellisesti ja monipuolisesti, liikkumaan ja nukkumaan riittävän paljon. Tosin pienten lasten kanssa riittävä määrä unta ei ihan aina onnistu…..Jos kuitenkin tunnen kehossani pieniäkään flunssan kaltaisia oireita, ryhdyn vastaiskuun oman coctailini avuin. Coctailiin kuuluu sinkkiä, D-vitamiinia, C-vitamiinia sekä hunajaa.  Jos flunssa on jo päässyt iskemään, ei siitä selviä muuten kuin sairastamalla sen pois, mutta olen itse huomannut tämän coctailin helpottavan flunssan oireita huomattavasti.

Hunajaa on käytetty terveysvaikutuksiensa vuoksi jo aikojen alusta. Sen antioksidantit vahvistavat vastustuskykyä ja sillä on myös yskää lievittävä vaikutus. Hunaja lisää liman eritystä ja helpottaa liman poistumista. Jo lusikallinen hunajaa nautittuna ennen nukkumaan menoa helpottaa oloa. Nautin hunajaa joskus herukkamehun kanssa, teen kanssa tai ihan vaan lämpimään veteen sekoitettuna.

Muutama hiljattain julkaistu tutkimus tukee D-vitamiinin tärkeyttä myös flunssan ehkäisemisessä. D-vitamiini osallistuu aktiivisesti immuunipuolustukseen ja sillä saattaa olla flunssaa sekä influenssaa ehkäisevä ja lieventävä vaikutus.  D-vitamiinia tulisi muutoinkin nauttia erityisesti pimeinä kuukausina riittävät määrät. Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat mm. rasvainen kala, kanamunat, sienet. Harva meistä saa riittävää määrää D-vitamiinia talven aikana ravinnosta, joten ethän unohda D-vitamiinitabletteja.

Reipasta viikonalkua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti