perjantai 22. helmikuuta 2013

Pesto- Feta- Tomaattipastaa


Vinkki hyvään ja nopeaan lounaaseen- pesto-feta-tomaattipasta! Tässä pastassa, niin kuin kaikissa muissakin käytetään meidän perheessä täysjyväpastaa. Uskon täysjyväviljan positiivisiin terveysvaikutuksiin, minkä takia kaikki ”valkoisen viljan höttö” on pyritty meillä minimoimaan. En toki ole täysin fanaattinen tämän suhteen, hyvä pulla harvoin nautittuna ei kaada maailmaa :)

Kuiduttomat ruuat lisäävät ruokahalua, koska verensokeri heittelee voimakkaasti ja kylläisyyden lisääviä kuituja tulee vähän. Ruokaa tekee mieli syödä lisää ja lisää. Paino lähtee nousuun, minkä myötä usein myös verenpaine saattaa nousta, kolesterolista puhumattakaan. Ongelma ovat myös valheellisen kuvan antavat tuotteet kaupassa, valtavine jättipakkauksineen....Muistathan aina kaupassa tarkastella tuotetta hieman tarkemmin, jotta tiedät mitä se oikeasti pitää sisällään. Tämä pätee niin vilja-kuin muihinkin tuotteisiin.

Täysjyvävilja ja sen kuoriosan lukuisat tehoaineet suojaavat sydän-ja verisuonisairauksilta. Täysjyvävilja sisältää runsaasti terveellistä kuitua, magnesiumia, kaliumia, sinkkiä, rautaa ja B-ryhmän vitamiinejä. Kuidut auttavat suolistoa pysymään hyvinvoivana ja lisäävät kylläisyyden tunnetta, sisältämättä lainkaan kaloreita. Siksipä ne ovat oiva kaveri myös painonhallitsijalle. Suositus kuidun saannille meillä Suomessa on noin 30g päivässä. Tämän saat esimerkiksi neljästä palasta täysjyväleipää, 2dl:stä täysjyväriisiä ja puolesta lautasellisesta salaattia tai raasteita.  Itse pyrin saamaan riittävän määrän kuituja korvaamalla osan täysjyväviljasta kasviksilla ja raasteilla, marjoilla, pähkinöillä, manteleilla, ja siemenillä.

Pastaa varten tarvitset itse tehtyä pestoa, voit valmistaa sen etukäteen vaikka edellisenä päivänä kun siihen on sopivasti aikaa ja säilyttää jääkaapissa. Tämä pestoannos riittää mainiosti neljän hengen pastaan.

Peston ohje
2 valkosipulin kynttä
Sitruunamehua, makusi mukaan joko puolikas tai kokonainen sitruuna
1,5 dl pistaasipähkinöitä tai pinjansiemeniä
1,5 dl erilaisia yrttejä ( persijlaa, basilikaa, korianteria)
Noin 1 dl parmesan raastetta pestoon + hyppysellinen annoksen päälle laitettavaksi ( vastaraastettua, ei valmisraastetta)
Oliiviöljyä
Mustapippuria ja suolaa

Laita kaikki aineet lukuun ottamatta oliiviöljyä sekaisin tehosekottimeen ja hurauta koneella sopivaksi tahnaksi. Lisää lopuksi oliiviöljyä sen mukaan, kuinka juoksevaa haluat tehdä pestosta. Voit tarvittaessa lirauttaa joukkoon myös vähän vettä, jos pesto tuntuu liian jäykältä. Pesto sulaa lopuksi lämpimän pastan joukkoon ja muuttuu juoksevammaksi.

Muuten tarvitset:
Fetajuustoa
Kirsikkatomaatteja,  ovat kypsinä tosi hyviä!
Tuoreita yrttejä
Täysjyväpastaa
Oliiviöljyä

Keitä pasta. Lisää kypsän pastan päälle loraus öljyä, sopivasti pestoa, murennettua fetajuustoa, pilkotut kirsikkatomaatit ja runsaasti lempiyrttejäsi. Valmista näin helposti!

Tämän herkkuannoksen valmisti mun mies <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti