sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Herkkujen täyteistä Isänpäivää!

Tänään isejä hemmotellaan herkuilla toivottavasti aamusta alkaen. Meillä katettiin aamupalapöytään miehen lempiherkkuja; huevos rancheros, club sandwiches, hedelmiä, itse tehtyä mysliä, mustikoita ja kreikkalaista jugurttia, pikkumakeita ja tietysti lasillinen kuplivaa ;)

Lepposaa päivää ja onnea vielä parhaat isit, ukit, vaarit ja isoisät! <3






torstai 7. marraskuuta 2013

Suolisto, tuo ruma elintärkeä elin


Ajattelin taas vaihteeksi kirjoitella vähän terveysasiaa, viimeaikoina reseptit ja ruokaintoilu ovat vieneet kaiken huomioni. Olen itse joskus aiemmin kärsinyt mahavaivoista ja painiskellut oikean, itselleni sopivan ruokavalion löytämiseksi. Uskon, että näin on tehnyt moni muukin? Tässä vähän vinkkejä ja asiaa suloisesta suolistosta.

Suolisto on elimistämme varmasti tärkeimpiä. Sen hyvinvointi vaikuttaa merkittävästi terveyteemme, energisyyteemme ja vastustuskykyymme. Se vastaa ravinnon pilkkomisesta ja luonnollisesti myös imeytymisestä. Suolisto on monille varsinainen ongelmapesäke monine vaivoineen. Usein vaivat koetaan kiusallisiksi, eikä niistä juurikaan puhuta. Suoliston vaikutus ei ole vaan paikallinen, vaan vaikuttaa vastustuskykyymme, hormoneihin ja jopa aivotoimintaan asti. Suolistoperäiset vaivat voivat näkyä myös erilaisina ongelmina ympäri kehoa, kuten allergioina, ihottumine, toistuvina tulehduksina ja jopa hermostollisina vaivoina.

Ravinnolla on olennainen merkitys suoliston terveyden kannalta sillä ruokamassa sekä kulkee, että viipyy suolistossa. ”Suolistoguru” Paula Heinonen on luennoinut ja kirjoittanut kirjoja asiaan liittyen, mielestäni todella mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Ravintovinkit hyvinvoivaan suolistoon ovat loogisesti samoja hyviä vinkkejä, mitä suosittelisin jokaiselle terveydestään kiinnostuneelle.


Vältä pitkälle prosessoituja tuotteita ja suosi käsittelemätöntä ruokaa, luomua ja kotimaista jos mahdollista.
·         Vaihda kaikki valkojauhotuotteet täysjyväisiin vaihtoehtoihin, kuten täysjyväspagettiin,-leipään,-ja riisiin. Saat näistä suoliston ja sokeritasapainon ylläpidon kannalta hyviä rakennusaineita, kuten kuituja, vitamiineja ja hivenaineita. Jos gluteiini on ongelma, suosi ja täysjyväisenä tattaria, hirssiä, kvinoaa.
·         Muista juoda riittävästi, noin 1,5-2 litraa päivässä, enemmän jos urheilet. Juo mieluiten aterioiden välissä.
·         Syö paljon erivärisiä vihanneksia päivittäin. Ongelmaiselle suolistolle hyörytetyt kasvikset ja juurekset sopivat usein paremmin. Suosi marjoja, kuten mustikoita, puolukoita, lakkoja ja vadelmia. On viitteitä siitä, että kotimaisten marjojen yhdisteet estävät haitallisten mikrobien kasvua suolistossa.
·         Muista sisällyttää ruokavalioosi hyviä rasvoja kuten oliiviöljyä, pähkinöitä, siemeniä ja kalaa.
·         Syö hyvää valkuaista päivittäin, palkokasveja, maustamattomia hapanmaitotuotteita, kalaa tai vaaleaa lihaa. Syö punaista lihaa harvemmin, punaisen lihan runsas nauttiminen, lihavuus ja vähäinen liikunta lisäävät paksusuolisyövän riskiä. Terveellisellä ruokavaliolla on ehkäistävissä jopa yli 70% paksu- ja peräsuolisyövästä.

Asiasta kukkaruukkuun....Saako jo odotella kevättä ja omaa tomaattiruukkua partsille? : )

maanantai 4. marraskuuta 2013

Awesome Pumpkin Pancakes

Nyt on juhlittu Halloweenia ja Pyhäinpäivää niin että napa paukkuu. Jaksaa taas seuraaviin juhliin ; ) Viikonloppuna vietettiin ihania herkkuhetkiä minun vanhemmilla ja miehen tädillä. Aivan parasta piristyshoitoa marraskuulle, kiitos kovasti! J Sadekin lakkasi viikonlopun aikana aina hetkeksi, niin että päästiin ulos reippailemaan ja sainpahan aikaiseksi muutamat tosi tehokkaat kahvakuulatreenitkin.

Tykkään käyttää ruuanlaitossa ja leivonnassa mahdollisimman paljon kauden tuotteita. Nyt loka-marraskuun aikana käytän kaikessa aika paljon kurpitsaa. Sitä on paahdettu uunissa, syöty pastan kera, laitettu kurpitsakeittoa ja laitettiinpahan sitä sunnuntai-aamun pannukakkuihinkin. Pannukakut, aivan paras startti sateiselle sunnuntaille kun tuntuu että makea maistuu!






Tässä tulee resepti

Awesome Pupmkin Pancakes

Taikina
Pieni kulhollinen silputtua kurpitsanlihaa, maun mukaan
1 iso tai 2 pienempää kananmunaa
2,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2,5dl maitoa
hyppysellinen merisuolaa
1tl hunajaa
hyppysellinen kanelia

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja paista pannulla kypsiksi. Itse tykkään herkutella pannukakut luonnonjugurtin, hedelmien ja hunajan kanssa.
En edes yritä väittää, että nämä pannukakut olisivat mitenkään erityisen terveellisiä. makeutusaineena tosin on käytetty vain hunajaa. Harvoin ja hartaasti nautittuna nämä kuitenkin sallittaneen ; )


Mainiota alkuviikkoa!

maanantai 28. lokakuuta 2013

Pre Halloween

Lokakuun loppu on kovin synkkää aikaa, eikä se taida helpommaksi marraskuussa muuttua. Pian voi onneksi aloittaa joulun odotuksen ja pikkujoulujen juhlinnat ; ) Pimeyden keskelle pitää järjestää mahdollisimman paljon kivaa ohjelmaa, syödä hyvin ja liikkua paljon. Me aloitettiin jo Halloweenin vietto hyvissä ajoin viime viikolla. Tässä kuluneen viikon namuja.

Tsemppiä viikkoonne!

Sunnuntaipäivällisen vieraat toivat tullessaan ihania ruusuja <3, kurpitsat piristää kivasti kodin ilmettä ja mä aloitin kahvakuulailun,woopwoop!!

maanantai 21. lokakuuta 2013

Ukin muikut

Aurinkoista maanantaita! Viikonloppuun mahtui meillä paljon kaikkea kivaa. Hyvää ruokaa, ystäviä, extempore-sushikestit, aamiaistreffit, liikuntaa, retkeilyä auringossa. Syksy on aurinkoisena aika ihanaa aikaa!

Viikonloppu alkoi mahtavasti, kun mies toi ihanaksi yllätykseksi perjantaina töistä tullessaan muikkuja, aika kiva ylläri! Siitä on pieni ikuisuus, kun olen viimeksi syönyt tai valmistanut muikkuja. Harvoin nautittuna ne on niin herkullisia että! Muikut olivat myös savolaista syntyperää olevan ukkini lempiruoka <3

Ensimmäinen satsi ( muikkuja oli siis 1 kg!!) herkuteltiin paistettuina ja toinen satsi pääsi herkulliseen marinadiin ja seuraavan päivän ruokalistalle. Tässä teillekin reseptit, toimii hienosti niin muikkuihin kuin silakoihinkin:

Ukin muikut,4 annosta ( Kirjasta Äidiltä Tyttärille, Elina Halttunen)

500g silakkafileitä tai muikkuja
ruisjauhoja
suolaa
voita paistamiseen

marinadi:
1dl vettä
½ dl valkoviinietikkaa
½ dl fariinisokeria
silputtua purjoa
1 laakerinlehti
10 mustapippuria
10 rosepippuria
fenkolia koristeluun

1.Laita kaksi silakkapihviä vastakkain tai kokonainen perattu muikku ja leivitä ruisjauhoissa joihin olet sekoittanut hyppysellisen suolaa.
2.Asettele kalat uunin pellille, kaada päälle vähän voisulaa ja paista uunissa noin 15-20min ( kunnes ovat rapeita) tai paista voissa pannulla rapeiksi- herkuttele pian!

Vaihe kaksi
3.Anna paistettujen kalojen jäähtyä. Sekoita marinadin ainekset ja kaada jäähtyneitten kalojen päälle. Anna maustua seuraavaan päivään.
4. Herkuttele!
Säilyvät kylmässä hyvin vaikka viikon.


Pyörittele kalat ruisjauho-suolaseoksessa

Valmiina uuniin

Tuhtien muikkujen kera maistui raikas salaatti

Aurinkoinen sunnuntai <3




Itämeren kaloja syötäessä kannattaa huomioida Eviran ohjeistus.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan
·         kalaa on hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa
·         eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää vaihdellen.
Poikkeukset syöntisuosituksiin
Kalan hyvistä ravitsemuksellisista ominaisuuksista huolimatta Itämerestä, etenkin Pohjanlahdesta ja Suomenlahdesta pyydettyä lohta tai taimenta ja silakkaa syömällä voi altistua tavanomaista suuremmille määrille terveydelle haitallisia dioksiineja ja PCB-yhdisteitä.


keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Namuja matkan varrelta

Mulla oli ideana laittaa aina viikottain kuluneen viikon parhaat palat kuvien muodossa. Noh, arjen kiireen ja erityisesti viime aikojen huonosti nukuttujen öiden seurauksena en ole saanut mitään järkevää aikaiseksi....kaikki energia on mennyt normaalin arjen pyöritykseen. Onneksi mukaan on kuitenkin mahtunut ihan parhaita kaveritreffejä ja niitä ihania namujakin ; )

Sain hullareilta aivan ihanan makoisia kypsiä viikunoita, tässä vinkiksi kivaksi alkupalaksi

Onnistunut kanaruoka saa mielen aina pirteäksi

Täydellinen second breakfast kaikilla herkuilla äidin ja isän luona aurinkoisena sunnuntaina- luumut on nyt muuten todella makoisia!

Saatiin siskolta aivan tuoreita kananmunia suoraan tilalta toimitettuina, kyllä huomaa maussa eron,kotkot!

Visiitti super kotoisaan Lähellä Deliin Kauniaisissa, suosittelen piipahdusta!

maanantai 7. lokakuuta 2013

Namupaloja silakkamarkkinoilta

Jokos olette ehtineet Helsingin kauppatorille silakkamarkkinoille? Markkinat starttasivat eilen sunnuntaina ja mehän oltiin tietysti kärppänä paikalla. Viikon kohokohta ja varsinainen namupala!

Silakka on yksi mun suosikkiherkuista, ollut jo pienestä pitäen. Pienenä jostain syystä häpeilin myöntää kavereille, että tykkäsin silakkapihveistä. Silloin niitä kuului inhota. Tosi asiassa en ole koskaan voinut vastustaa hyvin tehtyjä silakkapihvejä : ) Markkinoilta hamstrattiin mukaan erilaisia silakoita ja tietysti makoisaa saaristolaislimppua.









Kalan ja kalaöljyjen hyödylisistä vaikutuksista on paljon näyttöä. kalaöljyjen sisältämien omega-3-rasvahappojen lisäämisellä on monissa tapauksissa ollut hyötyä mm. reuman, fibromyalgian ja sepelvaltimotaudin hoidoissa. Kalaöljyillä ontutkimusten mukaan tulehduksia hillitsevä vaikutus ja siitäkin syystä kalaa kannattaa syödä muutama kerta viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Saat hyödyllisiä rasvahappoja ja tärkeää D-vitamiinia.

Nyt siis markkinoille mars! Ovat avoinna koko viikon. Uusi yllättäjäherkku oli jalopeno-silakka : )