Tänään isejä hemmotellaan herkuilla toivottavasti aamusta alkaen. Meillä katettiin aamupalapöytään miehen lempiherkkuja; huevos rancheros, club sandwiches, hedelmiä, itse tehtyä mysliä, mustikoita ja kreikkalaista jugurttia, pikkumakeita ja tietysti lasillinen kuplivaa ;)
Lepposaa päivää ja onnea vielä parhaat isit, ukit, vaarit ja isoisät! <3
sunnuntai 10. marraskuuta 2013
torstai 7. marraskuuta 2013
Suolisto, tuo ruma elintärkeä elin
Ajattelin taas vaihteeksi kirjoitella
vähän terveysasiaa, viimeaikoina reseptit ja ruokaintoilu ovat vieneet kaiken
huomioni. Olen itse joskus aiemmin kärsinyt mahavaivoista ja painiskellut
oikean, itselleni sopivan ruokavalion löytämiseksi. Uskon, että näin on tehnyt
moni muukin? Tässä vähän vinkkejä ja asiaa suloisesta suolistosta.
Suolisto on elimistämme varmasti
tärkeimpiä. Sen hyvinvointi vaikuttaa merkittävästi terveyteemme, energisyyteemme
ja vastustuskykyymme. Se vastaa ravinnon pilkkomisesta ja luonnollisesti myös
imeytymisestä. Suolisto on monille varsinainen ongelmapesäke monine vaivoineen.
Usein vaivat koetaan kiusallisiksi, eikä niistä juurikaan puhuta. Suoliston
vaikutus ei ole vaan paikallinen, vaan vaikuttaa vastustuskykyymme, hormoneihin
ja jopa aivotoimintaan asti. Suolistoperäiset vaivat voivat näkyä myös
erilaisina ongelmina ympäri kehoa, kuten allergioina, ihottumine, toistuvina
tulehduksina ja jopa hermostollisina vaivoina.
Ravinnolla on olennainen merkitys
suoliston terveyden kannalta sillä ruokamassa sekä kulkee, että viipyy suolistossa.
”Suolistoguru” Paula Heinonen on luennoinut ja kirjoittanut kirjoja asiaan
liittyen, mielestäni todella mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Ravintovinkit
hyvinvoivaan suolistoon ovat loogisesti samoja hyviä vinkkejä, mitä
suosittelisin jokaiselle terveydestään kiinnostuneelle.
Vältä pitkälle
prosessoituja tuotteita ja suosi käsittelemätöntä ruokaa, luomua ja kotimaista
jos mahdollista.
·
Vaihda kaikki valkojauhotuotteet
täysjyväisiin vaihtoehtoihin, kuten täysjyväspagettiin,-leipään,-ja riisiin. Saat näistä suoliston ja sokeritasapainon ylläpidon kannalta hyviä
rakennusaineita, kuten kuituja, vitamiineja ja hivenaineita. Jos gluteiini on
ongelma, suosi ja täysjyväisenä tattaria, hirssiä, kvinoaa.
·
Muista juoda
riittävästi, noin 1,5-2 litraa päivässä, enemmän jos urheilet. Juo mieluiten
aterioiden välissä.
·
Syö paljon
erivärisiä vihanneksia päivittäin. Ongelmaiselle suolistolle hyörytetyt
kasvikset ja juurekset sopivat usein paremmin. Suosi marjoja, kuten mustikoita,
puolukoita, lakkoja ja vadelmia. On viitteitä siitä, että kotimaisten marjojen
yhdisteet estävät haitallisten mikrobien kasvua suolistossa.
·
Muista
sisällyttää ruokavalioosi hyviä rasvoja kuten oliiviöljyä, pähkinöitä, siemeniä
ja kalaa.
·
Syö hyvää
valkuaista päivittäin, palkokasveja, maustamattomia hapanmaitotuotteita, kalaa
tai vaaleaa lihaa. Syö punaista lihaa harvemmin, punaisen lihan runsas
nauttiminen, lihavuus ja vähäinen liikunta lisäävät paksusuolisyövän riskiä.
Terveellisellä ruokavaliolla on ehkäistävissä jopa yli 70% paksu- ja
peräsuolisyövästä.
Asiasta kukkaruukkuun....Saako jo odotella kevättä ja omaa tomaattiruukkua partsille? : ) |
maanantai 4. marraskuuta 2013
Awesome Pumpkin Pancakes
Nyt on juhlittu Halloweenia ja
Pyhäinpäivää niin että napa paukkuu. Jaksaa taas seuraaviin juhliin ; )
Viikonloppuna vietettiin ihania herkkuhetkiä minun vanhemmilla ja miehen
tädillä. Aivan parasta piristyshoitoa marraskuulle, kiitos kovasti! J Sadekin lakkasi viikonlopun aikana aina
hetkeksi, niin että päästiin ulos reippailemaan ja sainpahan aikaiseksi
muutamat tosi tehokkaat kahvakuulatreenitkin.
Tykkään käyttää ruuanlaitossa ja
leivonnassa mahdollisimman paljon kauden tuotteita. Nyt loka-marraskuun aikana
käytän kaikessa aika paljon kurpitsaa. Sitä on paahdettu uunissa, syöty pastan kera,
laitettu kurpitsakeittoa ja laitettiinpahan sitä sunnuntai-aamun pannukakkuihinkin.
Pannukakut, aivan paras startti sateiselle sunnuntaille kun tuntuu että makea
maistuu!
Tässä tulee resepti
Awesome Pupmkin Pancakes
Taikina
Pieni kulhollinen silputtua
kurpitsanlihaa, maun mukaan
1 iso tai 2 pienempää kananmunaa
2,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2,5dl maitoa
hyppysellinen merisuolaa
1tl hunajaa
hyppysellinen kanelia
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja
paista pannulla kypsiksi. Itse tykkään herkutella pannukakut luonnonjugurtin,
hedelmien ja hunajan kanssa.
En edes yritä väittää, että nämä
pannukakut olisivat mitenkään erityisen terveellisiä. makeutusaineena tosin on
käytetty vain hunajaa. Harvoin ja hartaasti nautittuna nämä kuitenkin
sallittaneen ; )
Mainiota alkuviikkoa!
maanantai 28. lokakuuta 2013
Pre Halloween
Lokakuun loppu on kovin synkkää aikaa, eikä se taida helpommaksi marraskuussa muuttua. Pian voi onneksi aloittaa joulun odotuksen ja pikkujoulujen juhlinnat ; ) Pimeyden keskelle pitää järjestää mahdollisimman paljon kivaa ohjelmaa, syödä hyvin ja liikkua paljon. Me aloitettiin jo Halloweenin vietto hyvissä ajoin viime viikolla. Tässä kuluneen viikon namuja.
Tsemppiä viikkoonne!
Tsemppiä viikkoonne!
Sunnuntaipäivällisen vieraat toivat tullessaan ihania ruusuja <3, kurpitsat piristää kivasti kodin ilmettä ja mä aloitin kahvakuulailun,woopwoop!! |
maanantai 21. lokakuuta 2013
Ukin muikut
Aurinkoista maanantaita! Viikonloppuun
mahtui meillä paljon kaikkea kivaa. Hyvää ruokaa, ystäviä,
extempore-sushikestit, aamiaistreffit, liikuntaa, retkeilyä auringossa. Syksy
on aurinkoisena aika ihanaa aikaa!
Viikonloppu alkoi mahtavasti, kun mies
toi ihanaksi yllätykseksi perjantaina töistä tullessaan muikkuja, aika kiva
ylläri! Siitä on pieni ikuisuus, kun olen viimeksi syönyt tai valmistanut
muikkuja. Harvoin nautittuna ne on niin herkullisia että! Muikut olivat myös
savolaista syntyperää olevan ukkini lempiruoka <3
Ensimmäinen satsi ( muikkuja oli siis
1 kg!!) herkuteltiin paistettuina ja toinen satsi pääsi herkulliseen marinadiin
ja seuraavan päivän ruokalistalle. Tässä teillekin reseptit, toimii hienosti
niin muikkuihin kuin silakoihinkin:
Ukin muikut,4 annosta ( Kirjasta Äidiltä Tyttärille, Elina Halttunen)
500g silakkafileitä tai muikkuja
ruisjauhoja
suolaa
voita paistamiseen
marinadi:
1dl vettä
½ dl valkoviinietikkaa
½ dl fariinisokeria
silputtua purjoa
1 laakerinlehti
10 mustapippuria
10 rosepippuria
fenkolia koristeluun
1.Laita kaksi silakkapihviä vastakkain
tai kokonainen perattu muikku ja leivitä ruisjauhoissa joihin olet sekoittanut
hyppysellisen suolaa.
2.Asettele kalat uunin pellille, kaada päälle vähän voisulaa ja paista uunissa noin 15-20min ( kunnes ovat rapeita) tai paista voissa pannulla rapeiksi- herkuttele pian!
Vaihe kaksi
3.Anna paistettujen kalojen jäähtyä.
Sekoita marinadin ainekset ja kaada jäähtyneitten kalojen päälle. Anna maustua
seuraavaan päivään.
4. Herkuttele!
Säilyvät kylmässä hyvin vaikka viikon.
Pyörittele kalat ruisjauho-suolaseoksessa |
Valmiina uuniin |
Tuhtien muikkujen kera maistui raikas salaatti |
Aurinkoinen sunnuntai <3 |
Itämeren kaloja syötäessä kannattaa huomioida
Eviran ohjeistus.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan
·
kalaa on hyvä
syödä ainakin kaksi kertaa viikossa
·
eri kalalajeja
on suositeltavaa käyttää vaihdellen.
Poikkeukset syöntisuosituksiin
Kalan hyvistä ravitsemuksellisista ominaisuuksista huolimatta Itämerestä,
etenkin Pohjanlahdesta ja Suomenlahdesta pyydettyä lohta tai taimenta ja
silakkaa syömällä voi altistua tavanomaista suuremmille määrille terveydelle
haitallisia dioksiineja ja PCB-yhdisteitä.
keskiviikko 16. lokakuuta 2013
Namuja matkan varrelta
Mulla oli ideana laittaa aina viikottain kuluneen viikon parhaat palat kuvien muodossa. Noh, arjen kiireen ja erityisesti viime aikojen huonosti nukuttujen öiden seurauksena en ole saanut mitään järkevää aikaiseksi....kaikki energia on mennyt normaalin arjen pyöritykseen. Onneksi mukaan on kuitenkin mahtunut ihan parhaita kaveritreffejä ja niitä ihania namujakin ; )
Sain hullareilta aivan ihanan makoisia kypsiä viikunoita, tässä vinkiksi kivaksi alkupalaksi |
Onnistunut kanaruoka saa mielen aina pirteäksi |
Täydellinen second breakfast kaikilla herkuilla äidin ja isän luona aurinkoisena sunnuntaina- luumut on nyt muuten todella makoisia! |
Saatiin siskolta aivan tuoreita kananmunia suoraan tilalta toimitettuina, kyllä huomaa maussa eron,kotkot! |
Visiitti super kotoisaan Lähellä Deliin Kauniaisissa, suosittelen piipahdusta! |
maanantai 7. lokakuuta 2013
Namupaloja silakkamarkkinoilta
Jokos olette ehtineet Helsingin kauppatorille silakkamarkkinoille? Markkinat starttasivat eilen sunnuntaina ja mehän oltiin tietysti kärppänä paikalla. Viikon kohokohta ja varsinainen namupala!
Silakka on yksi mun suosikkiherkuista, ollut jo pienestä pitäen. Pienenä jostain syystä häpeilin myöntää kavereille, että tykkäsin silakkapihveistä. Silloin niitä kuului inhota. Tosi asiassa en ole koskaan voinut vastustaa hyvin tehtyjä silakkapihvejä : ) Markkinoilta hamstrattiin mukaan erilaisia silakoita ja tietysti makoisaa saaristolaislimppua.
Kalan ja kalaöljyjen hyödylisistä vaikutuksista on paljon näyttöä. kalaöljyjen sisältämien omega-3-rasvahappojen lisäämisellä on monissa tapauksissa ollut hyötyä mm. reuman, fibromyalgian ja sepelvaltimotaudin hoidoissa. Kalaöljyillä ontutkimusten mukaan tulehduksia hillitsevä vaikutus ja siitäkin syystä kalaa kannattaa syödä muutama kerta viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Saat hyödyllisiä rasvahappoja ja tärkeää D-vitamiinia.
Nyt siis markkinoille mars! Ovat avoinna koko viikon. Uusi yllättäjäherkku oli jalopeno-silakka : )
Silakka on yksi mun suosikkiherkuista, ollut jo pienestä pitäen. Pienenä jostain syystä häpeilin myöntää kavereille, että tykkäsin silakkapihveistä. Silloin niitä kuului inhota. Tosi asiassa en ole koskaan voinut vastustaa hyvin tehtyjä silakkapihvejä : ) Markkinoilta hamstrattiin mukaan erilaisia silakoita ja tietysti makoisaa saaristolaislimppua.
Kalan ja kalaöljyjen hyödylisistä vaikutuksista on paljon näyttöä. kalaöljyjen sisältämien omega-3-rasvahappojen lisäämisellä on monissa tapauksissa ollut hyötyä mm. reuman, fibromyalgian ja sepelvaltimotaudin hoidoissa. Kalaöljyillä ontutkimusten mukaan tulehduksia hillitsevä vaikutus ja siitäkin syystä kalaa kannattaa syödä muutama kerta viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Saat hyödyllisiä rasvahappoja ja tärkeää D-vitamiinia.
Nyt siis markkinoille mars! Ovat avoinna koko viikon. Uusi yllättäjäherkku oli jalopeno-silakka : )
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)