Aurinkoista maanantaita! Viikonloppuun
mahtui meillä paljon kaikkea kivaa. Hyvää ruokaa, ystäviä,
extempore-sushikestit, aamiaistreffit, liikuntaa, retkeilyä auringossa. Syksy
on aurinkoisena aika ihanaa aikaa!
Viikonloppu alkoi mahtavasti, kun mies
toi ihanaksi yllätykseksi perjantaina töistä tullessaan muikkuja, aika kiva
ylläri! Siitä on pieni ikuisuus, kun olen viimeksi syönyt tai valmistanut
muikkuja. Harvoin nautittuna ne on niin herkullisia että! Muikut olivat myös
savolaista syntyperää olevan ukkini lempiruoka <3
Ensimmäinen satsi ( muikkuja oli siis
1 kg!!) herkuteltiin paistettuina ja toinen satsi pääsi herkulliseen marinadiin
ja seuraavan päivän ruokalistalle. Tässä teillekin reseptit, toimii hienosti
niin muikkuihin kuin silakoihinkin:
Ukin muikut,4 annosta ( Kirjasta Äidiltä Tyttärille, Elina Halttunen)
500g silakkafileitä tai muikkuja
ruisjauhoja
suolaa
voita paistamiseen
marinadi:
1dl vettä
½ dl valkoviinietikkaa
½ dl fariinisokeria
silputtua purjoa
1 laakerinlehti
10 mustapippuria
10 rosepippuria
fenkolia koristeluun
1.Laita kaksi silakkapihviä vastakkain
tai kokonainen perattu muikku ja leivitä ruisjauhoissa joihin olet sekoittanut
hyppysellisen suolaa.
2.Asettele kalat uunin pellille, kaada päälle vähän voisulaa ja paista uunissa noin 15-20min ( kunnes ovat rapeita) tai paista voissa pannulla rapeiksi- herkuttele pian!
Vaihe kaksi
3.Anna paistettujen kalojen jäähtyä.
Sekoita marinadin ainekset ja kaada jäähtyneitten kalojen päälle. Anna maustua
seuraavaan päivään.
4. Herkuttele!
Säilyvät kylmässä hyvin vaikka viikon.
Pyörittele kalat ruisjauho-suolaseoksessa |
Valmiina uuniin |
Tuhtien muikkujen kera maistui raikas salaatti |
Aurinkoinen sunnuntai <3 |
Itämeren kaloja syötäessä kannattaa huomioida
Eviran ohjeistus.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan
·
kalaa on hyvä
syödä ainakin kaksi kertaa viikossa
·
eri kalalajeja
on suositeltavaa käyttää vaihdellen.
Poikkeukset syöntisuosituksiin
Kalan hyvistä ravitsemuksellisista ominaisuuksista huolimatta Itämerestä,
etenkin Pohjanlahdesta ja Suomenlahdesta pyydettyä lohta tai taimenta ja
silakkaa syömällä voi altistua tavanomaista suuremmille määrille terveydelle
haitallisia dioksiineja ja PCB-yhdisteitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti