torstai 17. tammikuuta 2013

Parsakaalia eli Broccolia

Maailman helpoin, maukas ja hyvin terveellinen lisuke ruualle kun ruualle on parsakaali alias broccoli. Parsakaali sisältää runsaasti C-vitamiinia, folaattia, fosforia ja K-vitamiinia. Yalen yliopisto on tehnyt listan, jonka avulla voidaan vertailla eri ruoka-aineiden terveellisyyttä. Parsakaali sai listassa täydet 100 pistettä ( paras mahdollinen lukema) kun taas nakkisämpylälle annettiin vaivaiset viisi pistettä…..Tykkään itse valmistaa sen ihan simppelisti höyryttämällä ja jättämällä sen al denteksi niin, että hampaissa narskuu mukavasti sitä rouskuttaessa. Päälle puristan usein muutaman tipan sitruunan tai limen mehua.

Maailman syöpätutkimusrahasto julkaisi 2007 kannanoton ravitsemuksen, fyysisen aktiivisuuden  ja lihavuuden merkityksestä syövän synnyssä ja ehkäisyssä. Kannanotossa selviää, että ylipaino on riskitekijä monelle eri syöpätyypille. Kannanotossa selviää myös, että ravinnolla tiedetään olevan yhteyttä syövän syntyyn ja terveellisellä ruokavaliolla voi mahdollisesti suojata itseään monelta syöpätyypiltä. Raportissa todetaan, että runsas vihannesten, hedelmien ja ravintokuitujen saanti näyttäisi vähentävän mm. ruuansulatuskanavien syöpäriskiä. Runsasta punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden käyttöä taas olisi syytä rajoittaa, sillä niiden runsaalla käytöllä ja suolistosyövällä on todettu olevan yhteys. Ruokavalion tulisi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kannalta ylipäätään sisältää runsaasti antioksidantteja ja vitamiinejä, kuten C,-D ja E-vitamiinejä, karotenoideja, flavonoideja ja seleeniä.

Parsakaalin sulforafaanilla uskotaan olevan voimakas syöpää ehkäisevä vaikutus. Antioksidantteihin kuuluva sulforafaani parantaa solujen kykyä suojautua vaurioilta. Sen sanotaan myös estävän sairaita soluja jakautumasta ja siten jarruttavan syöpäkasvaimen kasvua.

Kanadalaisten syöpätutkijoiden mukaan on olemassa paljon yksittäisiä ruoka-aineita, joilla näyttäisi olevan syövän kehitystä estäviä tai hidastavia vaikutuksia. Näistä muutamia mainitakseni parsa-ja ruusukaali, tomaatti, marjat ja viinirypäleet ja vihreän teen katekiinit, mistä postasinkin jo aiemmin. Näillä mainituilla ruoka-aineilla on todettu olevan monia terveyshyötyjä, joten niiden lisäämiseen ruokavalioon on monia hyviä syitä.

Kaunista pakkaspäivää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti