maanantai 17. kesäkuuta 2013

Perjantai-illan Salsa


Kaupasta saa vihdoin ihania ja karkkimaisen makeita tomaatteja. Meillä kasvaa parvekkeellakin pieni ruukku tomaatteja. Sieltä käydään aina aamuisin pojan kanssa poimimassa kypsät kippoon ja herkutellaan jossain vaiheessa päivää. Saisinpa joskus oman pienen kasvimaankin, mihin laittaisin yrtit ja salaatit kasvamaan. 

Meillä syödään tomaattipohjaisia ruokia aika paljon. Talvisaikaan ostan marketista jonkun verran ulkomaisia tomaatteja ja erilaiset tomaattikastikkeet toimivat oivana pika-ateriana täysjyväpastan kera. Tomaattikastike taitaa olla yksi ensimmäisistä resepteistä, minkä äiti opetti tekemään itse. Hyvin maistuu vieläkin ; )

Tomaatti  ja erityisesti tomaattipyre pitävät sisällään runsaasti lykopeenia. Lykopeenillä uskotaan olevan hyödyllisiä vaikutuksia sydän-ja verisuoniterveyteen. Tutkimuksissa on ollut viitteitä myös siitä, että runsaalla lykopeenin saannilla olisi hyödyllinen vaikutus miesten eturauhassyöpää ajatellen. Maissa, joissa syödään paljon tomaattipohjaisia ruokia, esiintyy eturaurassyöpää vähemmän, kuin monissa sellaisissa maissa missä, joissa tomaattipohjaisia ruokia syödään vähän.

Perjantai-illan iloksi tein ihanaa tomaatti-katkarapusalsaa. Kypsät kotimaiset tomaatit sopivat siihen ihan täydellisesti. Saatiin pari tomaattia omasta ruukustakin :) Salsaa voi syödä lihan tai kalan lisukkeena, dipata ohuen ohuisiin jälkiuunileivän viipaleisiin tai nauttia vaikka paistetun keittobanaanin kera. Me possuiltiin ihan kunnolla ja lämmitettiin salsan kaveriksi uunissa nachoja. Viikonloppu sai näin ihanan makoisan alun.
Tässä salsan ohje, tarvitset:

Kasa kypsiä tomaatteja
Runsaasti kevätsipulia, punasipulia, valkosipulia
Tuoretta korianteria
Tuoretta chiliä
Katkarapuja
Sitruunamehua

Tomaattien ja sipulien suhde voi vaihdella sen mukaan kuinka sipulista tai tomaattista salsastasi haluat. Sama pätee chiliin ja korianteriin. Salsa toimii myös ilman katkarapuja.

Pilko tomaatit pieneksi. Silppua sipulit, haluamasi määrä chiliä ja korianteri. Purista katkarapujen päälle puolen sitruunan mehu. Sekoita kaikki yhteen. Juomaksi raikasta vettä, sol-olutta tai lasi kylmää valkoviiniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti