Kokoonnuttiin eilen kivan porukan kanssa istumaan ilta ja
suunnittelemaan tulevaa. Illan emäntä oli loihtinut pöytään ihania tapaksia;
marinoituja munakoisoja joista tehtiin suupaloja mozzarellan kera, paahdettua
paprikaa satumaisen soosin kanssa, falafelejä, tapenadea jne jne. Maistuivat
aivan fantastisilta! Toin itse pöytään espanjalaisen tortillan. Herkkujen
kanssa maistui mainiosti kuplajuoma ;)
Tässä tortillan ohje (suupaloiksi tapaspöytään isommalle joukolle
taikka 4 hengelle päivälliseksi):
Oliiviöljyä
1-2 murskattua valkosipulin kynttä
4 kevätsipulia tai salottisipulia
1 punainen paprika pieneksi pilkottuna
4-6 keitettyä perunaa
5 isoa tai 8 pienempää kananmunaa
1 dl smetanaa
noin 1,5 dl raastettua tuoretta parmesanjuustoa
suolaa ja pippuria
Lämmitä uuni 190-asteiseksi. Peitä 18x 25 cm uunivuoka leivinpaperilla ja sivele se oliiviöljyllä.
Kuullota sipulit ja paprika pannulla niin että ovat pehmenneet,
mutta eivät ruskistuneet. Anna jäähtyä hieman ja sekoita perunanlohkot mukaan.
Vatkaa munat, smetana ja juusto yhteen isossa kulhossa ja sekoita
lopuksi kaikki yhteen. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
Laita koko komeus uuniin ja paista 30-40 minuuttia tai kunnes seos
on kullanruskea ja keskeltä jähmettynyt.
Tarjoile lämpimänä salaatin kera päivälliseksi tai anna jäähtyä ja
leikkaa tapas- paloiksi.
Buen provecho!
Kiitokset kehuista, myös tortilla oli aivan erinomaista! Tässä illan muu ruokalista, jos kiinnostaa :) Kaikki ei mahdu kerralla, niin laitan useampaan viestiin...
VastaaPoistaTapas-ilta kahdeksalle
---
1 vaalea leipä
2 pakettia salaattia (napolitano mix + mini romana)
2 pakettia miniluumutomaatteja
2 pakettia halloumia (lohko muutamaan osaan ja paista, itse tykkään paksuista paloista niin pysyvät mehevämpinä)
---
Tapenade:
(innoittajana ravintola Tapiontorin tapenade)
isohko purkki mustia oliiviviipaleita
pieni purkki vihreitä oliiveja
1-2 kypsää tomaattia
(1 valkosipulinkynsi)
ripaus sokeria
ekstra neitsyt oliiviöljyä
Hienonna oliivit ja tomaatti (ja valkosipuli) karkeaksi tahnaksi. Sekoita joukkoon sokeri. Kaada päälle oliiviöljyä niin, että kolot täyttyvät.
Munakoiso-mozzarella-taskut:
Poista3 munakoisoa
suolaa
4 valkosipulinkynttä
1 puska tuoretta basilikaa
5 rkl balsamiviinietikkaa
ekstra neitsyt oliiviöljyä
iso paketti mozzarellaa
ripaus sokeria
Viipaloi munakoiso n. sentin paksuisiksi pitkiksi, viistoiksi viipaleiksi, suolaa viipaleet ja anna niiden itkettyä puolisen tuntia. Huuhtele viipaleet, levittele ne uunin pelleille, pirskottele oliiviöljyä päälle ja grillaa uunissa pinnalta hieman ruskettuneiksi.
Hienonna valkosipuli ja basilika, lisää ripaus suolaa ja sokeria, sekoita balsamicon ja reilun desin oliiviöljyä kanssa. Asettele munakoisoviipaleet purkkiin kerroksittain marinadin kanssa ja kaada päälle oliiviöljyä sen verran että munakoisot peittyvät. Anna marinoitua vähintään 4 tuntia.
Viipaloi mozzarella suunnilleen munakoisoviipaleiden paksuisiksi siivuiksi. Aseta mozzarellaviipale munakoisoviipaleelle, ja taita munakoisoviipale kahtia niin, että mozzarella jää ”taskuun”. Kiinnitä coctailtikulla ja asettele kivasti tarjottimelle.
Paprika-oregano-sandwichit:
Poista(mukaillen Könemannin Suurta herkkupalakirjaa)
2 punaista ja 2 keltaista paprikaa (täyte olisi riittänyt kolmansillekin, mutta näitäkin jäi yli)
tilkka oliiviöljyä
1 prk mascarponea
muutaman sentin pala pecorinoa
4 kevätsipulia
n. puoli puskaa oreganoa
pari ruokalusikallista pinjansiemeniä
Puolita paprikat, poista siemenet ja valkoiset osat. Asettele uunin pellille kuori ylöspäin ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Grillaa niin, että kuori mustuu ja halkeilee. Pistä palat muovipussiin ja jäähdytä.
Raasta pecorino. Soseuta kevätsipuli, oregano ja pinjansiemenet, sekoita pecorinon ja mascarponen kanssa.
Nylje paprikat. Tee paprikoista ”sandwicheja” levittämällä paprikaviipaleelle oreganotahnaa ja laittamalla sitten toinen paprikaviipale päälle. Leikkaa suupaloiksi ja kiinnitä coctailtikuilla. Tahnalla päällystetyistä paprikoista voi myös tehdä rullia, joiden annetaan olla jääkaapissa muutama tunti ja sitten siivutetaan ”hyrriksi”.
Falafel:
Poista(mukaillen Marttojen kreetalaisen kokkausillan reseptiä)
kuivahtanut leivänkanta, josta saisi 3 viipaletta (tällä kertaa oliivileipää, korvattavissa myös korppujauholla)
3 rkl sitruunamehua
1 prk kikherneitä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
puolisen puskaa korianteria
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl kanelia
1 tl kasvisliemijauhetta
ripaus suolaa
1 kukkurallinen ruokalusikallinen vehnäjauhoja
2 kukkurallista ruokalusikallista seesaminsiemeniä
2 kananmunaa (jos keksii muuta käyttöä valkuaisille, tähän riittää keltuaiset)
Paloittele leipä ja pirskottele sille sitruunamehut. Huuhtele ja valuta kikherneet (pakkauksen ohjeen mukaan, nämä eivät siis olleet kuivia :)).
Hienonna sipuli ja valkosipuli sekä korianteri.
Soseuta kikherneet, leipä ja sipulit tahnaksi keskenään. Sekoita joukkoon loput kuivat aineet sekä kananmunat.
Muotoile mössöstä kahden lusikan avulla pieniä pullia (tästä määrästä tuli n. 45 kpl) leivinpaperille ja anna kuivua vähän aikaa.
Laita isoon kattilaan öljyä kuumenemaan ja ota viereen syvä lautanen, jolla on pari arkkia talouspaperia. Jos mahdollista, avaa keittiön ikkuna ja sulje ovi. Uppopaista pullia n. 3 min, niin että niistä tulee tummahkon ruskeita. Homma toimi aika hyvin niin, että niitä nosteli yksitellen kattilaan n. 6 kpl, sitten käänteli ne, nosteli yksitellen öljyyn seuraavat n. 6 kpl ja sitten nosti ensimmäiset 6 pois. Nosta valmiit pullat talouspaperille valumaan.
Kiitos Eeva, aivan mahtavaa kun laitoit reseptit tänne kaikkien iloksi!
VastaaPoista