Meidän kaikkien toiveena ja
tavoitteena on varmasti omata hyvä ja vahva luusto. Perintötekijät näyttelevät
isoa roolia sen suhteen, kuinka vahva luumassa nuoruudessa on mahdollista
saavuttaa ja myös sen kuinka suurella nopeudella luumassa alkaa ikääntyessä
vähentyä. Naisilla luustomassa väheneminen alkaa jo neljänkymmenen ikävuoden
jälkeen, haurastumisen kohteena pääosin reisiluu ja selkäranka. Onneksi voimme
myös itse vaikuttaa merkittävästi luuston vahvuuteen omilla liikunta- ja
ruokailutottumuksillamme.
Luuston kannalta riittävä
D-vitamiinien saanti on tärkeää ja myös kalsium tarvitsee sitä imeytyäkseen. Pelkän
kalsiumin syöminen ei riitä, vaan ravinnossa on oltava riittävästi D -vitamiiniä
( kuten kalaa). Normaalisti ruuasta imeytyy vain kalsiumia vain noin 30 % ,
mutta elimistö on kaikessa ihmeellisyydessään niin viisas, että tarpeen ollessa
suurentunut( esimerkiksi raskaana) kalsiumia imeytyy noin 50%. Elimistö osaa
siis itse säädellä imeytymistä tarpeen mukaan.
Me olemme Suomessa tottuneet ja kasvaneet siihen, että päivän kalsiumit (noin 800 milligrammaa) saadaan maidosta ja maitotuotteista. Monet meistä eivät kuitenkaan pysty tai halua käyttää maitotuotteita. Suuressa osassa maailmaa, esimerkiksi Aasiassa maitotuotteet eivät kuulu olennaisena osana nautittuun ravintoon, ja kalsiumia saadaan silti täysin riittävästi ja osteoporoosia on havaittu vähemmän kuin Suomessa. Pelkkä maidon nauttiminen ilman monipuolista ruokavaliota ja riittävää D-vitamiinin saantia ei takaa riittävää määrää kalsiumia.
Tässä muutamia hyviä kalsiumin
lähteitä:
1 maitolasillinen sisältää noin 200 mg
kalsiumia
100g seesamin siemeniä sisältää noin
1160mg kalsiumia ( vaikka salaatin joukossa, huomaa kuitenkin että 100g
seesaminsiemeniä on aika paljon)
100 g sardiinia sisältää noin 371mg
kalsiumia ( erinomainen lähde!)
100 g manteleita sisältää noin 230mg
kalsiumia ( hyvää naposteltavaa)
100g vesikrassia sisältää noin 150mg
kalsiumia
100g papuja pitää sisällään noin 135mg
kalsiumia
Riittävä kalsiumin saanti on vain osa
terveellistä ruokavaliota, eikä ole tarkoitus, että syöminen menisi siihen että
ihmisten pitäisi jatkuvasti miettiä sitä saako nauttimastaan ravinnosta kaiken
tarvitsemansa pysyäkseen terveenä. Oleellista on, että opettelee syömään
monipuolista ja terveellistä, mielellään itse tehtyä ruokaa. On myöskin paljon
mielekkäämpää ajatella terveellistä ruokavaliota siltä kannalta, kuinka monia
herkullisia ja ravintorikkaita ruokia saa syödä, eikä sitä mitä kaikkea
ruokavalion ei pitäisi sisältää. Think positive !
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti