tiistai 7. tammikuuta 2014

Lautaselle aurinkoa ja antioksidantteja



Näin pimeänä aikana energiat tuntuvat olevan itse kullakin aikalailla kateissa. Pimeys tuntuu vaan jatkuvan ja jatkuvan…..Rakas luontoäiti ja aurinkojumalat- lähettäisittekö tänne pohjolaankin muutamia auringon säteitä?!?

Harmaina päivinä pyrin täyttämään lautaseni kaikella hyvää tekevällä ja aurinkoisella. Hemmottelen kehoani erilaisilla antioksidanteilla kuten appelsiineillä, kesällä pakastetuilla mustaherukoilla ( C-vitamiinia), porkkanoilla ja lakoilla ( karotenoidit). Yksi tunnetuimmista antioksidanteista taitaa olla juurikin C-vitamiini. C-vitamiinilla onkin kehossa antioksidanttivaikutustensa lisäksi monia tehtäviä, kuten parantaa puolustuskykyä, ehkäistä tulehduksia, parantaa raudan imeytymistä, edistää luuston ja hampaiden terveyttä. Antioksidanttipuolustustaan voi helposti parantaa syömällä runsaasti värikkäitä marjoja, hedelmiä, kasviksia ja yrttejä. Itse täydennän coctailia monella kupillisella vihreää teetä päivittäin : )

Kannattaa muuten kaivaa reseptien kätköistä kaikki appelsiinejä sisältävät reseptit, ne ovat nyt parhaimmillaan. Tässä yksi kiva vinkki appelsiinien käyttöön.



Rucola-appelsiini-avokadosalaatti

Sekoita keskenään rucola, yksi ( tai kaksi) pilkottu ja kuorittu appelsiini ja yksi kypsä avokado. Kaada päälle loraus hyvää oliiviöljyä, vähän tummaa balsamicoa, mustapippuria, hyppysellinen suolaa ja makusi mukaan juoksevaa hunajaa. Viimeistele annos salaattiin sopivilla siemenillä. Salaatti on tosi herkullinen ja sopii hyvin lihan, kalan, kanan seuraksi tai ihan vaan sellaisenaan.

lauantai 4. tammikuuta 2014

Saako jo ruveta odottelemaan kesää?


Onnellista vuotta 2014! Voi miten huono omatunto mulla onkaan kolkuttanut koko pitkän joulukuun ajan, kun blogi on jäänyt täysin hunnigolle….nyt tämä lyyli taas ryhdistäytyy ja päivittelee kuulumisia, juttuja ja reseptejä tiuhempaan tahtiin. Olkoot se yksi alkaneen vuoden lupauksista. Lupasin myös ( taas kerran) löytää perheenäidin arkeen lisää omaa aikaa ihan omille jutuille ja joogahetkille. Muuten kaikki rullaakin aika kivasti  ;)

Joulupukki toi aattona kasan tosi kivoja lahjoja. Parhaimmistoon kuului läjä kiehtovia kirjoja ja siihen kylkeen valtavasti herkkuja-täydellinen combo! Kirjat ovat enimmäkseen erilaisia ruokakirjoja mm. 365 menus ( Espanjalainen ruokakirja <3) viettelevät villiyritit, chilikirja, viini & ruoka.  Jo nyt selailtuani uusia kirjoja olen saanut valtavasti uusia ideoita ja inspiraatiota keittiöön, mahtavaa! Olen kirjojen myötä innostunut vielä aiempaakin enemmän erilaisista yrteistä, niiden kasvatuksesta, käyttömahdollisuuksista ja toki myös terveysvaikutuksista. Odotan jo kovasti, että saan parvekkeelle oman yrttitarhan pystyyn. Tule jo kesä! Sitä ennen saan onneksi yrtit säilymään näppärästi omassa pienessä valolla varustetussa yrttilaatikossa keittiön pöydällä. Yksi kirjoista oli täynnä erilaisia mehu-/smoothieohjeita. Voitte olla varmoja että tulen testailemaan myös näitä.

Yksi omista suosikkiyrteistä on timjami ( Thymus vulgaris). Timjamin toinen vähemmän tunnettu nimi on tarha-ajuruoho. Kasvin parantaviin ominaisuuksiin viittasi Shakespeare näytelmässään Hamlet (1600) jossa Ofelia sanoo isänsä kuoleman jälkeen kostoa vannovalle veljelleen:” kas, tuossa lemmikkejä, ne auttaa muistia; pyydän sua, armahani, muista mua!Ja tiossa ajuruohoa, se on järjen lääkettä.” 

Tiesittekö, että tutkimusten mukaan sellaisten ympäristöjen katselu, joissa kasvillisuus on vallitsevana, edistää stressistä toipumista. Pelkkä kasvien ja yrttien läsnäolo riittää myönteisiin vaikutuksiin, katselun ei tarvitse olla tietoista. Elpyessään ihminen kokee välittömän myönteisen tunnereaktion, jonka seurauksesta mieliala paranee ja tarkkaavaisuus tehostuu. Ei ihme, että luonto on monen mielipaikka. Taidankin lisätä omaan kotiinkin kauniita kasveja ja ehdottomasti niitä ihania yrttejä. Bonuksena niistä saa ympärilleen fantastisen tuoksun <3

Tänään meillä muuten herkutellaan mehukkailla ravuilla, mitkä paahdetaan merisuolapedissa ja maustetaan timjamilla, nam! 




Lähde:Puutarha parvekkeella ( Kuokkanen, Lehmusoksa,Mäki)



lauantai 7. joulukuuta 2013

Joulumarkkinat


Hiljaiseloa on ollut blogin puolella jo vähän turhankin pitkään, mutta tosiasiassa täällä on aherrettu kaikenmoista J On tehty suunnitelmia, testailtu reseptejä ja tunnelmoitu tietysti alkanutta joulukuuta. 

Meillä on siskon kanssa kasvava herkkubisnes, Cafe Sorelle, missä työnjako menee seuraavalla tavalla: minä, terveysterroristi, loihdin pöytään jotain terveellisempää ja sisko keskittyy syntisiin suklaaherkkuihin ja muuhun paheelliseen J 

Cafe Sorelle osallistuu Mrs Jonesin Joulumarkkinoille 14-15.12, aivan mahtavaa!!! Markkinat pidetään Espoossa, Haukilahden ostoskeskuksessa ( Ukkohauentie 11-13a, 2.kerros) ja ovet on avoinna molempina päivinä klo:11-15. Tarjolla on ainakin ihanaa saaristolaisleipää, Sorellen omaa mysliä, suklaaseen dipattuja hedelmiä, suklaaunelmia…..Herkkujen lisäksi markkinoilta löytyy Mrs Jonesin puodista joulun kauneimmat lahjat pukin konttiin laitettavaksi. Nähdäänhän siellä!

Lisää tietoa löydät Sorellen facebook-sivuilta https://www.facebook.com/Leipomosorelle?ref=stream



sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Herkkujen täyteistä Isänpäivää!

Tänään isejä hemmotellaan herkuilla toivottavasti aamusta alkaen. Meillä katettiin aamupalapöytään miehen lempiherkkuja; huevos rancheros, club sandwiches, hedelmiä, itse tehtyä mysliä, mustikoita ja kreikkalaista jugurttia, pikkumakeita ja tietysti lasillinen kuplivaa ;)

Lepposaa päivää ja onnea vielä parhaat isit, ukit, vaarit ja isoisät! <3






torstai 7. marraskuuta 2013

Suolisto, tuo ruma elintärkeä elin


Ajattelin taas vaihteeksi kirjoitella vähän terveysasiaa, viimeaikoina reseptit ja ruokaintoilu ovat vieneet kaiken huomioni. Olen itse joskus aiemmin kärsinyt mahavaivoista ja painiskellut oikean, itselleni sopivan ruokavalion löytämiseksi. Uskon, että näin on tehnyt moni muukin? Tässä vähän vinkkejä ja asiaa suloisesta suolistosta.

Suolisto on elimistämme varmasti tärkeimpiä. Sen hyvinvointi vaikuttaa merkittävästi terveyteemme, energisyyteemme ja vastustuskykyymme. Se vastaa ravinnon pilkkomisesta ja luonnollisesti myös imeytymisestä. Suolisto on monille varsinainen ongelmapesäke monine vaivoineen. Usein vaivat koetaan kiusallisiksi, eikä niistä juurikaan puhuta. Suoliston vaikutus ei ole vaan paikallinen, vaan vaikuttaa vastustuskykyymme, hormoneihin ja jopa aivotoimintaan asti. Suolistoperäiset vaivat voivat näkyä myös erilaisina ongelmina ympäri kehoa, kuten allergioina, ihottumine, toistuvina tulehduksina ja jopa hermostollisina vaivoina.

Ravinnolla on olennainen merkitys suoliston terveyden kannalta sillä ruokamassa sekä kulkee, että viipyy suolistossa. ”Suolistoguru” Paula Heinonen on luennoinut ja kirjoittanut kirjoja asiaan liittyen, mielestäni todella mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Ravintovinkit hyvinvoivaan suolistoon ovat loogisesti samoja hyviä vinkkejä, mitä suosittelisin jokaiselle terveydestään kiinnostuneelle.


Vältä pitkälle prosessoituja tuotteita ja suosi käsittelemätöntä ruokaa, luomua ja kotimaista jos mahdollista.
·         Vaihda kaikki valkojauhotuotteet täysjyväisiin vaihtoehtoihin, kuten täysjyväspagettiin,-leipään,-ja riisiin. Saat näistä suoliston ja sokeritasapainon ylläpidon kannalta hyviä rakennusaineita, kuten kuituja, vitamiineja ja hivenaineita. Jos gluteiini on ongelma, suosi ja täysjyväisenä tattaria, hirssiä, kvinoaa.
·         Muista juoda riittävästi, noin 1,5-2 litraa päivässä, enemmän jos urheilet. Juo mieluiten aterioiden välissä.
·         Syö paljon erivärisiä vihanneksia päivittäin. Ongelmaiselle suolistolle hyörytetyt kasvikset ja juurekset sopivat usein paremmin. Suosi marjoja, kuten mustikoita, puolukoita, lakkoja ja vadelmia. On viitteitä siitä, että kotimaisten marjojen yhdisteet estävät haitallisten mikrobien kasvua suolistossa.
·         Muista sisällyttää ruokavalioosi hyviä rasvoja kuten oliiviöljyä, pähkinöitä, siemeniä ja kalaa.
·         Syö hyvää valkuaista päivittäin, palkokasveja, maustamattomia hapanmaitotuotteita, kalaa tai vaaleaa lihaa. Syö punaista lihaa harvemmin, punaisen lihan runsas nauttiminen, lihavuus ja vähäinen liikunta lisäävät paksusuolisyövän riskiä. Terveellisellä ruokavaliolla on ehkäistävissä jopa yli 70% paksu- ja peräsuolisyövästä.

Asiasta kukkaruukkuun....Saako jo odotella kevättä ja omaa tomaattiruukkua partsille? : )

maanantai 4. marraskuuta 2013

Awesome Pumpkin Pancakes

Nyt on juhlittu Halloweenia ja Pyhäinpäivää niin että napa paukkuu. Jaksaa taas seuraaviin juhliin ; ) Viikonloppuna vietettiin ihania herkkuhetkiä minun vanhemmilla ja miehen tädillä. Aivan parasta piristyshoitoa marraskuulle, kiitos kovasti! J Sadekin lakkasi viikonlopun aikana aina hetkeksi, niin että päästiin ulos reippailemaan ja sainpahan aikaiseksi muutamat tosi tehokkaat kahvakuulatreenitkin.

Tykkään käyttää ruuanlaitossa ja leivonnassa mahdollisimman paljon kauden tuotteita. Nyt loka-marraskuun aikana käytän kaikessa aika paljon kurpitsaa. Sitä on paahdettu uunissa, syöty pastan kera, laitettu kurpitsakeittoa ja laitettiinpahan sitä sunnuntai-aamun pannukakkuihinkin. Pannukakut, aivan paras startti sateiselle sunnuntaille kun tuntuu että makea maistuu!






Tässä tulee resepti

Awesome Pupmkin Pancakes

Taikina
Pieni kulhollinen silputtua kurpitsanlihaa, maun mukaan
1 iso tai 2 pienempää kananmunaa
2,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2,5dl maitoa
hyppysellinen merisuolaa
1tl hunajaa
hyppysellinen kanelia

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja paista pannulla kypsiksi. Itse tykkään herkutella pannukakut luonnonjugurtin, hedelmien ja hunajan kanssa.
En edes yritä väittää, että nämä pannukakut olisivat mitenkään erityisen terveellisiä. makeutusaineena tosin on käytetty vain hunajaa. Harvoin ja hartaasti nautittuna nämä kuitenkin sallittaneen ; )


Mainiota alkuviikkoa!