torstai 7. marraskuuta 2013

Suolisto, tuo ruma elintärkeä elin


Ajattelin taas vaihteeksi kirjoitella vähän terveysasiaa, viimeaikoina reseptit ja ruokaintoilu ovat vieneet kaiken huomioni. Olen itse joskus aiemmin kärsinyt mahavaivoista ja painiskellut oikean, itselleni sopivan ruokavalion löytämiseksi. Uskon, että näin on tehnyt moni muukin? Tässä vähän vinkkejä ja asiaa suloisesta suolistosta.

Suolisto on elimistämme varmasti tärkeimpiä. Sen hyvinvointi vaikuttaa merkittävästi terveyteemme, energisyyteemme ja vastustuskykyymme. Se vastaa ravinnon pilkkomisesta ja luonnollisesti myös imeytymisestä. Suolisto on monille varsinainen ongelmapesäke monine vaivoineen. Usein vaivat koetaan kiusallisiksi, eikä niistä juurikaan puhuta. Suoliston vaikutus ei ole vaan paikallinen, vaan vaikuttaa vastustuskykyymme, hormoneihin ja jopa aivotoimintaan asti. Suolistoperäiset vaivat voivat näkyä myös erilaisina ongelmina ympäri kehoa, kuten allergioina, ihottumine, toistuvina tulehduksina ja jopa hermostollisina vaivoina.

Ravinnolla on olennainen merkitys suoliston terveyden kannalta sillä ruokamassa sekä kulkee, että viipyy suolistossa. ”Suolistoguru” Paula Heinonen on luennoinut ja kirjoittanut kirjoja asiaan liittyen, mielestäni todella mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Ravintovinkit hyvinvoivaan suolistoon ovat loogisesti samoja hyviä vinkkejä, mitä suosittelisin jokaiselle terveydestään kiinnostuneelle.


Vältä pitkälle prosessoituja tuotteita ja suosi käsittelemätöntä ruokaa, luomua ja kotimaista jos mahdollista.
·         Vaihda kaikki valkojauhotuotteet täysjyväisiin vaihtoehtoihin, kuten täysjyväspagettiin,-leipään,-ja riisiin. Saat näistä suoliston ja sokeritasapainon ylläpidon kannalta hyviä rakennusaineita, kuten kuituja, vitamiineja ja hivenaineita. Jos gluteiini on ongelma, suosi ja täysjyväisenä tattaria, hirssiä, kvinoaa.
·         Muista juoda riittävästi, noin 1,5-2 litraa päivässä, enemmän jos urheilet. Juo mieluiten aterioiden välissä.
·         Syö paljon erivärisiä vihanneksia päivittäin. Ongelmaiselle suolistolle hyörytetyt kasvikset ja juurekset sopivat usein paremmin. Suosi marjoja, kuten mustikoita, puolukoita, lakkoja ja vadelmia. On viitteitä siitä, että kotimaisten marjojen yhdisteet estävät haitallisten mikrobien kasvua suolistossa.
·         Muista sisällyttää ruokavalioosi hyviä rasvoja kuten oliiviöljyä, pähkinöitä, siemeniä ja kalaa.
·         Syö hyvää valkuaista päivittäin, palkokasveja, maustamattomia hapanmaitotuotteita, kalaa tai vaaleaa lihaa. Syö punaista lihaa harvemmin, punaisen lihan runsas nauttiminen, lihavuus ja vähäinen liikunta lisäävät paksusuolisyövän riskiä. Terveellisellä ruokavaliolla on ehkäistävissä jopa yli 70% paksu- ja peräsuolisyövästä.

Asiasta kukkaruukkuun....Saako jo odotella kevättä ja omaa tomaattiruukkua partsille? : )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti