Ajattelin taas vaihteeksi kirjoitella
vähän terveysasiaa, viimeaikoina reseptit ja ruokaintoilu ovat vieneet kaiken
huomioni. Olen itse joskus aiemmin kärsinyt mahavaivoista ja painiskellut
oikean, itselleni sopivan ruokavalion löytämiseksi. Uskon, että näin on tehnyt
moni muukin? Tässä vähän vinkkejä ja asiaa suloisesta suolistosta.
Suolisto on elimistämme varmasti
tärkeimpiä. Sen hyvinvointi vaikuttaa merkittävästi terveyteemme, energisyyteemme
ja vastustuskykyymme. Se vastaa ravinnon pilkkomisesta ja luonnollisesti myös
imeytymisestä. Suolisto on monille varsinainen ongelmapesäke monine vaivoineen.
Usein vaivat koetaan kiusallisiksi, eikä niistä juurikaan puhuta. Suoliston
vaikutus ei ole vaan paikallinen, vaan vaikuttaa vastustuskykyymme, hormoneihin
ja jopa aivotoimintaan asti. Suolistoperäiset vaivat voivat näkyä myös
erilaisina ongelmina ympäri kehoa, kuten allergioina, ihottumine, toistuvina
tulehduksina ja jopa hermostollisina vaivoina.
Ravinnolla on olennainen merkitys
suoliston terveyden kannalta sillä ruokamassa sekä kulkee, että viipyy suolistossa.
”Suolistoguru” Paula Heinonen on luennoinut ja kirjoittanut kirjoja asiaan
liittyen, mielestäni todella mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Ravintovinkit
hyvinvoivaan suolistoon ovat loogisesti samoja hyviä vinkkejä, mitä
suosittelisin jokaiselle terveydestään kiinnostuneelle.
Vältä pitkälle
prosessoituja tuotteita ja suosi käsittelemätöntä ruokaa, luomua ja kotimaista
jos mahdollista.
·
Vaihda kaikki valkojauhotuotteet
täysjyväisiin vaihtoehtoihin, kuten täysjyväspagettiin,-leipään,-ja riisiin. Saat näistä suoliston ja sokeritasapainon ylläpidon kannalta hyviä
rakennusaineita, kuten kuituja, vitamiineja ja hivenaineita. Jos gluteiini on
ongelma, suosi ja täysjyväisenä tattaria, hirssiä, kvinoaa.
·
Muista juoda
riittävästi, noin 1,5-2 litraa päivässä, enemmän jos urheilet. Juo mieluiten
aterioiden välissä.
·
Syö paljon
erivärisiä vihanneksia päivittäin. Ongelmaiselle suolistolle hyörytetyt
kasvikset ja juurekset sopivat usein paremmin. Suosi marjoja, kuten mustikoita,
puolukoita, lakkoja ja vadelmia. On viitteitä siitä, että kotimaisten marjojen
yhdisteet estävät haitallisten mikrobien kasvua suolistossa.
·
Muista
sisällyttää ruokavalioosi hyviä rasvoja kuten oliiviöljyä, pähkinöitä, siemeniä
ja kalaa.
·
Syö hyvää
valkuaista päivittäin, palkokasveja, maustamattomia hapanmaitotuotteita, kalaa
tai vaaleaa lihaa. Syö punaista lihaa harvemmin, punaisen lihan runsas
nauttiminen, lihavuus ja vähäinen liikunta lisäävät paksusuolisyövän riskiä.
Terveellisellä ruokavaliolla on ehkäistävissä jopa yli 70% paksu- ja
peräsuolisyövästä.
Asiasta kukkaruukkuun....Saako jo odotella kevättä ja omaa tomaattiruukkua partsille? : ) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti