torstai 15. marraskuuta 2012

Tea Lover


Huomenta! Sateinen aamu starttasi lempeästi chai latten avulla. Sen jälkeen venyttelin kropan hereille ja johan taas kaikki näyttää synkästä säästä huolimatta valoisammalta. 

Tiesittekö, että tee on veden jälkeen maailman suosituin juoma. Maailmalla sanotaan juotavan joka sekunti noin 15 000 kupillista teetä! Olen itse suuri teen ystävä ja on ollut kiva huomata, että kahviloissa ja ravintoloissa on ruvettu panostamaan myös erilaisiin teelaatuihin ainaisen kahvin lisäksi. Kaapeistani löytyy aina vähintäänkin kymmentä eri teelaatua.  Yritän vakuuttaa miehelleni, että kaikille niistä on eri aikansa ja tarkoituksensa- jonkun on tarkoitus piristää, toisen kiihdyttää aineenvaihduntaa ja kolmannen rauhoittaa yöunille.

Tee valmistetaan teepensaan nuorista versoista. Kaikki kolme teen päätyyppiä- vihreä, musta ja oolong- valmistetaan samasta teepensaasta, mutta teelaatujen valmistuksessa teelehdet käsitellään eri tavoin. Samasta alkuperästään huolimatta musta ja vihreä tee ovat kemialliselta koostumukseltaan täysin erilaisia. Iso osa vihreistä teelaaduista valmistetaan vielä tänäkin päivänä käsityönä. Vastapoimitut teelehdet paahdetaan nopeasti höyryssä, mikä pysäyttää nopeasti entsyymitoiminnan, jolloin pystytään säilyttämään lehden alkuperäinen väri. Jäähdytetyt ja kuivatut lehdet rullataan pieniksi palloiksi, jolloin lehtisolukot rikkoutuvat ja aromit vapautuvat.  Lopullisessa kuivatuksessa lehtiä rullataan aina vaan pienemmiksi, kunnes ne lopulta saavat neulamaisen muodon. Mustan teen tuotannossa taas lehtien annetaan nahistua lämmössä, jonka jälkeen ne rullataan ja lehtien annetaan fermentoitua, jonka aikana polyfenolit muuttuvat tummiksi pigmenteiksi. Mustan teen valmistuksen aikana teelehtien sisältämien hyödyllisten polyfenolien rakenne muuttuu täysin niiden hapettuessa, jolloin menetetään iso osa niiden mahdollisesta syöpää torjuvasta vaikutuksesta. Kolmas teelaji- oolong, on valmistustavaltaan ja terveysvaikutuksiltaan mustan ja vihreän teen välimuoto.

Mikä sitten tekee vihreästä teestä terveellistä? Teelehtien painosta suuri osa on polyfenoleihin kuuluvia katekiinejä, joiden ansiosta teetä pidetään mahdollisena syöpää ehkäisevänä juomana. Vihreä tee erityisesti sisältää useita eri katekiinejä, joista epigallokatekiinigallaattin uskotaan olevan merkittävin syöpää ehkäisevä katekiini. Vihreän teen katekiinipitoisuuksiin vaikuttavat huomattavasti sen kasvupaikka, kasvuolosuhteet ja korjuuajankohta. Myös teen juoja voi vaikuttaa teen antioksidanttimäärään. Asiantuntijoiden mukaan alle viiden minuutin haudutuksessa irtoaa vain noin 20% siitä katekiinimäärästä, mikä olisi mahdollista saavuttaa kun teetä haudutetaan 10 minuuttia. Maltetaan siis antaa teen hautua rauhassa, jotta siitä saadaan kaikki mahdolliset terveystehot. 

Eilen maistui vihreä tee


Rentouttavia teehetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti